Amikor a MasterCard megnyitotta a reptéri burzsujváró kapuit a fapados horda előtt - vagyis nemcsak a prémiumkártyásokat, hanem a mezítlábas Wizz hitelkártyásokat is beengedték - várható volt, hogy nem kis számban tűnnek majd fel az ingyen kajára és vodkára éhező, szomjazó ócsójánosok. Íme hogyan alakult a felhozatal a változás óta és mi lett a legfontosabb szempont a kaja és piakínálat kialakításánál.
Mi először viszonylag későn, a nagy kapunyitás után több héttel szabadultunk be a szentélybe, mert sorozatban repültünk a hajnali géppel, amelyhez az 5.30-as várónyitás nem elég korai. Akkor kajafronton nagyjából a szendvics, pogácsa, sajtos roló (de legalább a jobbik fajta, nem az, amelyik annyira tele van tömve vajjal, hogy két falat után felfordulsz) menü volt. Aztán az előre csomagolt háromszögszendvicseket viszonylag gyorsan lecserélték kis zsömlékre, kis vajakra és szeletelt szalámira, sajtra. Már ebben is nyilván az volt a fő szempont, hogy nehogymá a paraszt kivigye.
Az más dolog, hogy manóméretű zsömléket kellett manóméretű életlen kenőkésekkel kettémetélni manóméretű tányérokon, ami azt jelenti, hogy az angolkisasszonyok számára is óriási kihívás lett volna kulturált módon étkezni. De mindez már a múlt. Mert eltűntek a zsömlék is. A menzákon nevelkedett, csárteres svédasztalos félpanzión szocializálódott utas számára egyrétegű szalvétába csomagolni a vajas kenyeret túl egyszerű egyszerű rutin volt, hiszen ha meglátja az alapanyagokat, azonnal kanyarítják a kést, ken, szalámit rárak, összeborít, majd két szalvétát egymáshoz képest 45 fokos szögben a szelet tetejére és aljára elhelyezve becsomagol. A túlélés érdekében. Nagyon nem kell csodálkozni ezen, elvégre 20 méterrel arrébb a nagyon híres hálózatnál a gyakorlatilag ehetetlen szendvics kétezer forint (?????!!!!!).
De ennek is vége tehát. Nincs már zsömle sem, azt se lehet kivinni a lounge-ból. (Még a szokásos fikakommentek előtt megjegyeznénk, hogy mi effélére nem vetemedtünk soha, inkább az otthon készített normális kosztot fogyasztjuk a gépen.) A lényeg, hogy ma már csupa olyan kaja van, amit nem lehet szállítani. Majonézes saláta, sopszka, kolbásszal töltött hús vékonyra szeletelve (kenyér nélkül), gyümölcsrizs. A sütik egyelőre maradtak, de jellemzően ezek is puha, szétcsúszós, macerásan kivihető fajták. És van még délben leves. No igen, ha a kreativitáson múlik, akkor mindent ki lehet vinni, csak doboz kell hozzá, de akkora parasztok talán még nincsenek, hogy valaki ételhordóval sétáljon be és rakodjon.
Hasonló a helyzet az italoknál is. Víz, üdítő már régóta csak nagy üvegben volt, sör kis dobozban, alkoholmentes félliteres dobozban. De ezt is módosították, nyilván sok 33-as sör távozott. Ma már ez is csak üveges kiszerelésben van. Bár egy jól felszerelt turistánál van sörnyitó, mert sosem lehet tudni, mire számíthat - mi laktunk már olyan lakásban, ahol kaptunk üdvözlőpiát, de bontó nem volt a házban se -, szóval a nyitás nem lehet akadály. Az üveges kiszerelés azonban mégis kicsit macerásabb. Ha mégsem válik be ez a nehezítés, tutira jön majd a sörcsap, azt próbálja meg valaki kivinni. A többi alkoholos ital normál üveges, értelemszerűen ez sosem volt másképp.
Összességében a ferihegyi burzsujváró igyekszik úgy módosítani a kínálatot, hogy enni-inni lehessen, de ki legfeljebb morzsákat lehessen vinni. Így a család ingyen etetése a repülés előtt kútba esett. Mert míg korábban könnyen ki lehetett hordani a hitelkártyával nem rendelkező családtagnak a szajrét, ma már ez normál keretek között nem kivitelezhető.
Valahol sírnivaló, hogy erre kényszerült a lounge. Bár sok látogatásunk alatt sem láttunk ilyet, van sejtésünk, mit művelhettek páran, ha ennyire látványosan a kaja-pia mozdíthatatlansága lett a kínálatban az elsődleges szempont. Azt még érdemes megjegyezni, hogy itt az utasok részéről nem az anyagi helyzet számít, hanem a hozzáállás. Wizz-hitelkártyát nem könnyű kapni, sokan hasalnak el a hitelvizsgálaton, több sztorit hallottunk, hogy 200 ezres havi jövedelem nem volt elég. Tehát nem csórók járnak ide, hanem ócsójános módjára viselkedők, miattuk módosítják a kínálatot.
Azért a majonézes saláta mindettől függetlenül borzasztóan rossz volt.
Az utolsó 100 komment: